Condensul pe tâmplăria cu geam termopan

Generalități și studiu de caz real...

Condensul Termopane MureșCondensul pe geamul termopan este un fenomen natural, nicidecum o problemă de produs. Este un semn care indică un nivel ridicat de umiditate în încăpere, ceea ce înseamnă că este necesară o temperatură optimă și o ventilație sporită.
Este demonstrat că o familie medie compusă din patru persoane generează aproximativ 10-15 litri de vapori de apă în fiecare zi prin gătit, prin duș, uscarea hainelor și prin transpirație.
Vaporii de apă nu dispar, de aceea este nevoie să ventilăm încăperile în mod regulat pentru a evita pătrunderea umezelii în pereți. Mai ales în perioada de toamnă și iarnă, când toate ușile și ferestrele sunt ținute închise, cea mai bună modalitate de a elimina afară vaporii de apă afară este de a deschide cel puțin două ferestre pentru ventilație încrucișată, timp de 5-10 min, de 4 ori pe zi.
Chiar și modul modern, extrem de etanș de construcție a clădirilor normale sau pasive facilitează acest fenomen. Cu ferestrele și ușile închise, clădirile noi sunt aproape complet etanșe, fapt ce generează condens fară o aerisire regulată. Acesta este un lucru bun pentru consumul de energie, dar nu ideal pentru climatul interior în cazul în care nu se folosesc sisteme de recilculare a aerului cu recuperare de aer cald. Nu mai există nici un schimb de aer pe la îmbinările tâmplăriei. Lipsa unui schimb de aer combinată cu umiditatea ridicată poate duce la apariția mucegaiului, care este cel mai mare dușman al plămânilor, la deteriorarea casei și, în timp, provoca boli ale locatarilor.
După studii corect ar fi ca umiditatea să fie:
- Dacă temperatura de afară este cuprinsă între 10 și 30°C, umiditatea din interior ar trebui să fie în intervalul 40-50%
- Dacă temperatura de afară este cuprinsă între 0 si 10°C, umiditatea din interior ar trebui să fie în intervalul 35-45%
- Dacă temperatura de afară este cuprinsă între -10 si 0°C, umiditatea din interior ar trebui să fie în intervalul 30- 40%

Studiu de caz

La cererea unui client, după înlocuirea unei tâmplării vitraj dublu, cu o calitate precară și funcționalitate defectuoasă, cu una cu 3 garnituri , vitraj triplu cu control solar și feronerie cu închidere perimetrală în mai multe puncte decât cele standard, am făcut un test de umiditate. Rugămintea clientului era să îi oferim o soluție deoarece dimineața pe ferestre apare condens. Inițial i=am sugerat să ventileze apartamentul după diagrama demai sus. Făcând măsurătorile cu un aparat profesional am aflat că  higrometrul lui afișa un procentaj eronat. Mai jos am atașat poze cu coeficienții la fața locului.

În stânga sunt date dinaintea aerisirii corecte iar în dreapta după o aerisire corectă...

Condens Termopane Mures   Condens Termopane Mures

Condens Termopane Mures   Condens Termopane Mures